OOLANNIN SOTA 150 V.

”Aito” uusinta v. 2004. Mukana oli sama porukka kuin v. 1855: ”engelsmannit”, venäjä ja Myö

Kauhia Oolannin sota
Englantilaisen kapteeni Yelvertonin johdolla avattiin tulitaistelu 21.7.1855. Englantilaiset ampuivat 3000 laukausta, puolustajat 202. Haavoittuneita oli kahdeksan, yksi hevonen menetettiin. Patterin kärsimät vahingot olivat vähäisiä, sitä vastoin kaupunkiin osui 100 laukausta.


Tämän päivän Oolannin sotaan tunnelmaa loivat mm. perinnepuulaiva kaljaasit, höyryveneet, seilipaatit, pikipaatit ja höyrykoneet.

Tervasaarelle oli ahtautunut likimain 10 000katsojaa, sillat ja laiturit täynnä + laivat.

Ohjelmassa oli mukana mm. soittokunta, sukellusnäytöksiä, mörssärillä ammuntaa, Krimin sota-esitelmä, muistolaatan paljastus ja seppien taontanäytös.
Oolannin sodan ”Amiraaliharjoitus” 2004 (tattoon yhteydessä) Oli Haminan historian suurin yksittäinen yleisötapahtuma. Tervasaarelle oli ahtautunut likimain 10 000 katsojaa. (oli sillat ja laiturit täys)


Lopuksi Englannin ja Venäjän soittokunnat esittivät ”Oolannin sota oli kauhia” – laulun, jota johti Haminan soittokunnan kapellimestari Jussi Leinonen.
” Ja se Oolannin sota oli kauhia hurraa, hurraa, hurraa. Kun alle kolmellasadalla laivalla seilas engelsmanni Haminan rannoilla, sunfaraa, sunfaraa, sunfarallallallaa, hurraa, hurraa, hurraa.”

Oolannin sodan 150-vuotis ”päämajassa, töpinässä” maa- ja meririntamalla oli mukana sankka joukko: Hamina Tattoo ja kaupunki, puolustusvoimat, Asekerho -93, Haminan hywät asukkaat, Elisabetin, H.M.S. Henkivartiokaartin soittokunta Englannista, Leningradin sotilaspiirin soittokunta, vastapuolen vanki ”Joko”, tukialus s/s Hyöky sekä monet, monet muut.
t. Patu